Waarom worden zilveren sieraden zwart?

Vrouw met sieraden, waarom wordt mijn zilver zwart blog

Waarom wordt mijn zilver zwart?

Heb jij dat ook wel eens gehad? Je favoriete ketting van 925 sterling zilver heb je al een tijdje niet gedragen.  Je hebt vanavond een feestje en haalt je ketting uit het sieradendoosje – maar wat is dat? Een donkere zwarte laag is op het oppervlak van het zilver ontstaan.  Je zilveren ketting is geoxideerd.

Maar wat houdt dat nu precies in? Allereerst is er geen reden tot paniek: de oxidatie van zilver is een volledig natuurlijk proces. Dit heeft weer helemaal niets te maken met de kwaliteit van je sieraad en kan ook teruggedraaid worden. Hieronder vertellen we je wat er achter de oxidatie van zilver zit, welke problemen het chemische proces kan veroorzaken en hoe je je geoxideerde zilveren ketting weer helemaal glanzend krijgt.

Wat gebeurt er als zilver oxideert?

Oxidatieprocessen komen overal in de natuur voor. Ga er maar eens op letten, om je heen zal je het veel terug gaan zien. We gaan het je proberen uit te leggen. Uitgesplitst naar de belangrijkste feiten, betekent oxidatie het volgende:

Twee stoffen, A en B, reageren met elkaar.

Stof A geeft elektronen af aan stof B.

Het verlies van elektronen verhoogt het oxidatiegetal van stof A.

Tegelijkertijd ondergaat stof B een reductie door de absorptie van elektronen.

Beide processen vinden gelijktijdig plaats, vandaar dat er sprake is van een redoxreactie.

Zo, dat is genoeg scheikunde les voor vandaag. En wat zo verbazingwekkend abstract klinkt, gebeurt overal om ons heen als een volkomen natuurlijk proces. Vooral in verband met zuurstof: Want elke keer als er ergens iets brandt, is het een oxidatie. Is dat nog te abstract voor je? Kijk naar je oude fiets, zitten er roestplekken op? Dit is een typisch teken dat er oxidatie heeft plaatsgevonden. En dat is precies wat er met zilver kan gebeuren.

In feite reageert het zilver in je zilveren ketting niet met de zuurstof in de lucht, maar met de kleine hoeveelheden waterstofsulfide die het bevat. Op het oppervlak van de zilveren sieraden wordt zogenaamd zilversulfide gevormd. En dat is dan weer de donkere tot bruinzwarte verkleuring die je sieraden, die op zich al zo mooi zijn, ineens onaantrekkelijk maakt.

Oxidatie van zilver als teken van kwaliteit

Je denkt misschien dat zilver wat zwart is uitgeslagen van slechte kwaliteit is, maar dit is niet het geval. Zodra je zilveren sieraad donker is geworden door de blootstelling aan lucht, kan je er zeker van zijn dat het een hoogwaardige legering is.

Kan ik voorkomen dat zilveren sieraden gaan oxideren?

Zoals we hierboven hebben beschreven is het oxideren van zilver een natuurlijk proces. Je kan er dan ook niet zoveel aan doen, na verloop van tijd worden zilveren sieraden donkerder. Er is wel een maar, als je je sieraden goed verzorgt kan je het oxidatieproces vertragen of zelfs helemaal stoppen.

Als je je zilveren sieraad niet draagt is het wenselijk om het altijd zo luchtdicht mogelijk op te bergen in je sieradendoosje. Stop je sieraden niet zomaar in een schaaltje of iets dergelijks.

Nog beter is de volgende oplossing: draag gewoon elke dag je favoriete zilveren sieraden. Hierdoor worden met name kleine verkleuringen door normale slijtage vrijwel direct verwijderd en hoef je achteraf minder zilver op te poetsen. Ben je benieuwd naar ons zilveren sieraden assortiment? Klik dan hier.