Parels – Van schelp tot sieraad

Model-met-parel-sieraden blog Young & Free Jewelry Parels - Van schelp tot sieraad

Parels – Van schelp tot sieraad

Wat zijn parels precies? En waar komen ze vandaan? Wat is eigenlijk het verschil tussen een zoet- & zoutwaterparel?
In dit blog lees je het allemaal!

Parels zijn al eeuwenlang een begeerd symbool voor status & rijkdom en worden zelfs al duizenden jaren voor sieraden gebruikt.
Het blijft toch erg bijzonder dat de natuur zoiets moois creëert.

Na de twintigste eeuw kwamen de gekweekte Parels in optocht, terwijl voor die tijd alleen gebruik gemaakt werd van natuurlijke Parels.
Tegenwoordig worden er voornamelijk gekweekte Parels verkocht.

Hoe ontstaat een natuurlijke Parel?

De natuurparel wordt gevormd door schelpdieren zoals  oesters, mosselen of slakken. Op het moment dat er een lichaamsvreemd deeltje zich tussen de schelp en mantel nestelt verdedigt de oester zichzelf door het in parelmoer te omhullen. Dat lichaamsvreemde deeltje kan bijvoorbeeld een zandkorrel of een parasiet zijn. Na verloop van tijd zal de ‘indringer’ geheel omgeven zijn door het parelmoer en zal er een mooie glanzende Parel ontstaan. Een natuurlijke Parel is ontzettend zeldzaam, maar bij één op de 15.000 oesters of mosselen wordt zo’n Parel gevormd.
Een natuurlijke Parel is ook een stuk kwetsbaarder dan een gekweekte Parel, dat maakt ook dat de prijs van een natuurlijke Parel ketting erg kostbaar is.

Hoe ontstaat een gekweekte Parel?

Een gekweekte Parel zegt het al een beetje… hij wordt door mensen gekweekt. Bij een zoetwaterparel wordt er een klein beetje mantelweefsel bij de oester ingebracht waarna er een Parel ontstaat. Bij een zoutwaterparel wordt er een klein beetje parelmoer in de oester gelegd en je moet wel even geduld hebben, na een jaar of langer wordt de Parel pas geoogst.

Wat is het verschil tussen zoet- en zoutwaterparels

Het verschil tussen zoet- of zoutwaterparels zit hem onder andere in waar ze gekweekt zijn. Zoetwaterparels komen uit meren en rivieren en vertonen de kleuren: wit, perzik, paars & roze.
Ze worden gekweekt in mosselen en het duurt minimaal 1 tot 3 jaar voordat ze geoogst kunnen worden. De meeste zoetwaterparels komen uit China en er kunnen zo’n 30 Parels per mossel gekweekt worden. Doordat de Parel gevormd wordt met een stukje mantelweefsel zijn ze zelden helemaal rond. Dit komt omdat er geen kern is gebruikt en het stukje mantelweefsel oplost.

De zoutwaterparels komen uit oceanen en zeeën en zijn er ook in verschillende kleuren, namelijk: wit, zwart, roze & paars. De zoutwaterparels worden gekweekt in oesters en het duurt minimaal 2 tot 7 jaar voordat de Parels geoogst kunnen worden. Dit maakt deze Parels ook een stuk kostbaarder.
In tegenstelling tot de zoetwaterparel is de zoutwaterparel vaak rond van vorm, doordat er gestart wordt met een parelmoer bolletje wat fungeert als kern.

Kwaliteitsverschillen in parels

Verschillende factoren beïnvloeden de waarde van een parel. Het belangrijkste is of het een natuurlijke Parel is of niet. Je let ook op hoe groot en glanzend een parel is. Hoe ronder hij is en hoe minder hobbels de Parel heeft, hoe hoger de prijs.

Bij wie passen parelsieraden?

De Parel is helemaal terug van weggeweest! De klassieke en tijdloze parels passen bij iedere vrouw, ongeacht leeftijd, en vormen een mooi contrast met moderne en minimalistische sieraden. Het kan een statement ring zijn met een enkele, exclusieve parel, klassieke parel oorbellen of een parelketting met een moderne twist. Klik hier om onze Parel sieraden te bekijken.