Het edelmetaal goud en zijn toepassingen

edelmetaal goud en zijn vele toepassingen. blog over goud Young & Free Jewelry

Kostbaar edelmetaal goud

Goud is een kostbaar metaal met een rijk verleden dat teruggaat tot duizenden jaren. Het is gewaardeerd om zijn schoonheid, zeldzaamheid en verwerkbaarheid en is gebruikt om een verscheidenheid aan objecten te maken. Van sieraden en munten tot decoratieve objecten en zelfs valuta.

De eerste opgenomen gebruiken van goud gaat terug naar het oude Egypte. Hier werd het edelmetaal gebruikt om fraaie sieraden en andere decoratieve objecten te maken. In het oude Griekenland werd goud gebruikt voor munten en andere waardevolle spullen. Ook werd er zelfs geloofd dat het medicinale eigenschappen had!

Gerecycled goud

Goud is al lang geassocieerd met rijkdom, macht en luxe en het is begeerd door mensen over de hele wereld sinds de oudheid. Gedurende de geschiedenis is goud op verschillende locaties gedolven, waaronder Afrika, ZuidAmerika en Azië.

Tegenwoordig kent de goudsector een paar uitdagingen: Het proces van goudwinning is arbeidsintensief en vereist het gebruik van zware machines en chemicaliën wat een negatief effect kan hebben op het milieu. Ondanks deze uitdagingen blijft goud een populaire keuze voor sieraden en andere decoratieve objecten vanwege zijn schoonheid en duurzame waarde. Een gouden ring gaat vaak de rest van je leven mee in tegenstelling tot goedkopere sieraden. Dit zorgt ervoor dat er minder geproduceerd wordt. Daarnaast is goud een edelmetaal dat in principe oneindig gerecycled kan worden. Dit is een stuk minder belastend voor het milieu en de reden waarom wij kiezen voor gerecycled goud.

Gouden sieraden

Tegenwoordig wordt goud gebruikt om een verscheidenheid aan sieraden te maken, waaronder ringen, kettingen, oorbellen en armbanden. Het is ook een populaire keuze voor trouwringen en verlovingsringen, omdat het eeuwige liefde en toewijding symboliseert.  Naar smaak wordt goud gemengd met andere metalen om verschillende kleuren en tinten te creëren, zoals witgoud en roodgoud.

Goud in andere industrieën

Dat goud gebruikt wordt voor sieraden, dat weten jullie natuurlijk al. Maar goud wordt ook gebruikt in een aantal andere industrieën, waaronder elektronica, geneeskunde en tandheelkunde. Het is een zeer geleidend metaal, wat het ideaal maakt voor gebruik in elektronische componenten en apparaten.
In de geneeskunde wordt goud gebruikt om implantaten en andere medische hulpmiddelen te maken. En in de tandheelkunde wordt goud onder andere gebruikt voor kronen.

Conclusie

Goud is een kostbaar edelmetaal met een rijke geschiedenis. In het oude Egypte werd er al gebruik gemaakt van dit schitterende en duurzame materiaal. Het delven van goud is daarentegen een arbeidsintensief proces, waardoor onze voorkeur uitgaat naar gerecycled goud of te wel ‘oud goud’.  Ben je benieuwd naar onze 14 karaat gouden collectie? Klik dan hier.