Altijd al meer willen weten over het edelmetaal goud?
De onderstaande onderwerpen komen in dit blog naar voren:
- Wat is goud?
- Waar komt goud vandaan?
- Wat zegt karaat over het goud?
- Wat is verguld goud?
- Waarom is goud een goede investering?
- Verschillende toepassingen van goud
- Gouden sieraden
- Conclusie
Wat is goud?
Goud behoort tot de categorie edelmetalen en wordt ook wel de ‘koning der metalen’ genoemd, omdat dit materiaal niet oxideert en ook niet wordt aangetast door zuren. Alle edelmetalen hebben deze eigenschap, zo behoren platina & zilver ook tot deze categorie.
Goud is een edelmetaal met een behoorlijke dichtheid van maar liefst 19.320 kg/m3 dit maakt het een zwaar materiaal. Voor de beeldvorming, mocht je een pak melk van 1 liter vullen met vloeibaar goud dan weegt dit pak 19 kilo!
Van nature is goud een zacht metaal, waardoor dit voor de meeste doeleinden eerst harder gemaakt moet worden. Dit wordt gedaan door verschillende legeringen met andere metalen zoals, zilver, palladium of koper. Doordat goud een zacht materiaal is, is het vrij goed te bewerken en verwerken tot bijvoorbeeld sieraden. Het smeltpunt van goud ligt op 1.064 °C.
Waar komt het edelmetaal goud vandaan?
Goud is er al zo lang als dat de planeet aarde bestaat. Het interessante hieraan is dat het goud zelf niet op aarde is gevormd, omdat hier fusiereacties voor nodig zijn. Op het moment dat een ster aan het einde van zijn leven is ontstaan er kernfusiereacties in de kern van de ster. Voor de vorming van goud is het wel belangrijk dat er genoeg energie vrij komt bij zo’n kernfusie, dit gebeurt bij sterren die gemiddeld 8 keer de massa hebben van de zon. Supernova explosies ontstaan bij sterren die zwaar genoeg zijn en door deze explosies worden er zware metalen gevormd door de kernreacties, waaronder goud. Deze explosies zorgen voor een hoop stofdeeltjes die in een zwaartekrachtveld van bijvoorbeeld de zon terechtkomen. Hierdoor klonteren de stofdeeltjes samen tot één materie en worden er uiteindelijk planeten gevormd.
Wat zegt karaat over het goud?
‘Karaat’ geeft aan hoe zuiver het goud is. We hebben het eerder gehad over de verschillende legeringen, dit heeft natuurlijk invloed op hoe zuiver het goud is. Hoe hoger het karaat, hoe puurder het goud is. Dit maakt dan ook dat een ring van 14 karaat goud vaak prijziger is dan een sieraad van 8 karaat. Zie hieronder de verschillende goudpercentages en het bijbehorende karaat.
- 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
- 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375)
- 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
- 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
- 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
- 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
8 Karaat & 9 karaat mogen volgens de Nederlandse wetgeving niet meer bestempeld worden als goud, vanwege het lage percentage aan goud.
Dit komt doordat er meer andere metalen in zitten dan het edelmetaal goud. In Duitsland worden 8 – & 9 karaat nog wel gezien als echt goud.
24 Karaat gouden sieraden kom je erg zelden tegen, omdat 99,9% puur goud te zacht is om te verwerken als sieraad. Hierdoor zou het sieraad te makkelijk buigen, slijten of kapot gaan.
Wat is verguld goud?
Vergulden betekent dat een voorwerp of in ons geval een sieraad bedekt wordt met een laagje goud. Verguld goud is dan ook hetzelfde als gold plated.
Je hebt dus eerst een basismateriaal, dit kan bijvoorbeeld 925 sterling zilver zijn of koper en hier overheen wordt dan en dun laagje goud aangebracht. De dikte van dit laagje drukken we uit in micron, bij een verguld sieraad is dit een laagje van nauwelijks 1 micron en bij een gold plated juweel is dit tussen de 3 á 5 micron.
Het voordeel van vergulde sieraden is dat je ‘gouden’ sieraden kan dragen tegen een zacht prijsje. Houd er wel rekening mee dat het laagje naar verloop van tijd slijt, dit is afhankelijk van hoe je om gaat met het sieraad en hoe vaak je het draagt. Wij raden dan ook aan om je gold plated sieraden af te doen tijdens en het douchen, zwemmen of sporten. Kijk ook uit met parfum en deo, spuit dit liever niet op het sieraad.
Ben je op zoek naar gold plated sieraden? Klik dan hier.
Waarom is goud een goede investering?
Goud is een grondstof waar al eeuwen lang in belegd wordt. Dit is niet zo gek, omdat het vroeger ook gebruikt werd als betaalmiddel.
In het westen werden de eerste munten in de 7e eeuw v.Chr. vervaardigt, die bestonden uit een druppel elektrum.
Dit is een natuurlijk mengsel van zilver & goud. Aangezien goud een schaars edelmetaal is maakt dit het ook kostbaar.
De waarde is door de jaren heen alleen maar gestegen. Dit komt doordat het aanbod van goud nauwelijks is toegenomen, maar de vraag wel doordat we steeds welvarender worden. Veel beleggers kiezen voor goud in hun portefeuille, omdat goud waardevast is. Zo heeft een financiële crisis of oorlog weinig invloed op de goudprijs. In tegenstelling tot aandelen of cryptocurrency die eens stuk volatieler zijn. De goudprijs op dit moment is € 55.083,87 per kilo en dan hebben we het over 24 karaats goud. Tweeëntwintig jaar geleden was de goudprijs per kilo € 9342,01.
Er zijn verschillende manieren van investeren in goud, in eerste instantie denk je waarschijnlijk aan een goud baar, maar je kan ook op andere manieren in goud investeren.Denk bijvoorbeeld aan een mooi gouden sieraad of in gouden munten. Je kan daarnaast ook investeren in EFT’s. ETF’s worden gebruikt om een specifieke marktindex te volgen. Mensen die niet in fysiek goud willen investeren kunnen een ETF aankopen die de goudkoers volgt. Keuze genoeg dus!
Verschillende toepassingen van goud
Goud is tegenwoordig bijna onmisbaar er zijn dan ook ontzettend veel toepassingen voor dit gewilde edelmetaal. Hieronder zullen we er een aantal noemen.
- Goud wordt gebruikt voor verschillende soorten sieraden door de prachtige gouden glans en corrosiebestendigheid
- Het wordt gebruikt als coating voor satellieten, omdat goud de ultraviolet stralen goed reflecteren
- Kronen in de tandheelkunde
- In je telefoon zit ook goud verwerkt en dat niet alleen, goud vind je terug in een hoop elektrische componenten
- De radioactieve isotoop 195 au wordt gebruikt bij kankeronderzoek
- Goud wordt ook verwerkt in dranken, zoals goldstrike en Danziger Goldwasser
Gouden sieraden
Gouden sieraden zijn een goede investering als je houdt van duurzame sieraden. Goud kan namelijk tegen een stootje en na een poetsbeurt glanst het weer als vanouds. Gouden sieraden blijven dus jaren lang mooi, ondanks dat er water opgekomen is of dat ze veel in de zon hebben gelegen. Dit is dan ook de rede dat gouden sieraden vaak generaties aan elkaar door worden gegeven door de emotionele waarde die toegekend wordt aan deze tijdloze stukken. Ben je benieuwd naar onze gouden sieradencollectie? Klik dan hier.
Young & Free Jewelry biedt 14 karaat gouden ringen, kettingen, armbanden en oorbellen aan voor dames en heren.
Conclusie
Goud is er al zo lang als dat planeet aarde bestaat, het behoort tot de categorie edelmetalen en is een grondstof die schaars is. Dit maakt het kostbaar en interessant voor veel beleggers. Door de ontelbare toepassingen van goud is dit edelmetaal niet meer weg te denken uit onze economische samenleving. Denk bijvoorbeeld aan je mooie gouden ring, de gezondheidszorg of je telefoon. We love gold! Jij ook?
Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe blogs, sieraden en mooie sfeerfoto’s.